viernes, 30 de enero de 2015

Open Education

Al llarg de les entrades d'aquest bloc, he anat parlant de la importància que té Internet en la societat actual, és la principal font d'informació que tenim. A través de la web podem accedir a treballs, investigacions, llibres, revistes, tesis, etc. Però totes aquestes obres poden estar reglamentades per una llicència a través de la qual es regulen els drets d'autor. 
I d'això és del que vam parlar durant la segona sessió d'aquesta assignatura. A l'assignatura de processos i contextos educatius ja vàrem sentir a parlar sobre els drets d'autor, quan la professora ens insistia en el fet que havíem de buscar les fotos a flickr i havíem de prestar atenció a la llicència. Però no vam entrar en detalls sobre què són les llicències i quina utilitat tenen. 

Durant aquesta sessió ens vam centrar en les llicències de Creative Commons. A partir de la combinació de quatre elements (reconeixement, no comercial, sense obres derivades i compartir igual) es generen sis llicències, unes més lliures i altres més restrictives. 
A continuació, us deixo un vídeo que explica de manera clara i exemplificada la utilitat de les llicències Creative Commons:  


                                                        https://www.youtube.com/watch?v=OUo3KMkOETY

Així doncs, l'activitat va consistir en la selecció d'una llicència per al nostre blog. Si us fixeu en la part inferior esquerra de la pàgina principal del meu blog, apareix la següent imatge:

                                                              http://es.creativecommons.org/blog/licencias/

La llicència que he elegit és "Reconocimiento - NoComercial (by-nc)." El primer element que conforma la llicència, simbolitzat amb una figura humana, representa el reconeixement i l'element representat a partir de la figura € significa ús no comercial. Per tant, permeto la utilització de la meva obra original i la creació d'obres derivades, però en cap cas es permet fer-ne un ús comercial.
Segons el meu punt de vista, el coneixement s'ha de construir i compartir amb els altres, és a dir, tothom ha de tenir accés a fonts i recursos educatius, i això és el que defensa la filosofia que es coneix com open education
A l'entrada de la setmana passada, en la qual vaig representar el meu PLE, vàrem veure que un part del nostre entorn personal d'aprenentatge és la compartició de la informació. Trobo molt interessant que el coneixement es pugui compartir, i si a més, l'autor de l'obra permet la seva modificació, adaptació o traducció,millor, així aquesta arribarà a més individus. Per tant,jo crec que és positiu que es permeti la creació d'obres derivades d'una obra original, sempre i quant es reconegui l'autor, clar, i d'aquesta manera a partir de la col.laboració entre els autors, arribarà a tots els racons del món.  


http://instagram.com/p/yfU1vkQJ2H/?modal=true

No hay comentarios:

Publicar un comentario